REKLAMA

Oblast dotazu / Léková poradna

Na naši poradnu se můžete obrátit v případě, že nerozumíte své léčbě nebo máte pocit, že o ní nejste dostatečně informování. Poradíme Vám, pokud nevíte, jak máte správně užívat předepsané léky a zda je můžete kombinovat s volně prodejnými přípravky. Rovněž se na nás můžete obracet, pokud máte podezření, že se u Vás projevují nežádoucí účinky léků.
Poradna je bezplatnou službou, která je provozována Ústavem lékového průvodce. Pokud Vás zajímá, kdo je Lékový průvodce, podívejte se na http://www.lekovypruvodce.cz/

Zde najdete několik tipů, jak se správně ptát, abychom Váš dotaz mohli co nejlépe zodpovědět:
  • V dotazu je vždy třeba uvést názvy všech užívaných léků a jejich dávkování a rovněž co nejpřesnější seznam onemocnění, pro která se léčíte.
  • Specifikujte, prosím, co Vás na Vaší léčbě zajímá - lékové interakce, kontraindikace, nežádoucí účinky, komplexní posouzení racionálnosti léčby, atp.
  • Domníváte-li se, že se u Vás projevují nežádoucí účinku jednoho či více léků, je třeba uvést, kdy přesně byl lék nasazen, jak rychle po jeho nasazení se nežádoucí účinky objevily (dny, týdny, měsíce) a jak přesně se projevují.
  • V případě, že budete spolu s dotazem posílat zdravotní dokumentaci, či jiné záznamy obsahující citlivá data, prosíme o vyplnění Informovaného souhlasu (ke stažení na stránkách www.lekovypruvodce.cz).
  • Pokud se Váš dotaz týká cen a úhrad léků či dostupnosti léků na českém trhu, obraťte se prosím přímo na Státní ústav pro kontrolu léčiv, do jehož gesce tato problematika spadá: infs@sukl.cz, případně infolinka: 272 185 333.

Před odesláním dotazu je třeba se seznámit s provozními podmínkami poradny včetně ochrany osobních dat. Provozní podmínky poradny

  ‹ Předchozí  1  2  3  4  5  Další ›    
 

PUBLIKOVANÉ DOTAZY

vloženo 11.03.2016 10:11:32

Otázka:

Dobrý den. Je mi 68 let a po operaci hlavy před 14 roky (odstranění nezhoubného nádoru paraserálně vpravo) jsem epileptik. Současná medikace: Neurotop retard 300 mg 0,5-0-1, Levetiracetam 1000 mg 1-0-1, Vimpat 100 mg 1-0-1. Pro zlepšení krevního obrazu: 2 x denně Thiamin 50 mg, 1 x týdně 15 kapek Vigantol. Neuroložka i praktický lékař mi doporučují přisolovat (mám prý nízkou hladinu sodíku). Patrně je to vlivem užívaných léků. Již dlouhou dobu vydatně solím, ale znepokojuje mi to. Stále čtu a slyším jak je solení nezdravé. Nemůže mi to přesolování nějak uškodit, případně neexistuje nějaký jiný bezpečný způsob doplňování sodíku?

Vážený pane,

nízkou hladinu sodíku u Vás s velkou pravděpodobností způsobují léky, zejména Neurotop retard (účinná látka karbamazepin). Přisolování je nepřirozenější způsob, jak sodík do těla dostat. Určitě bych se neobávala možných škodlivých účinků solení. Zvýšená konzumace soli vede ke zvyšování krevního tlaku, což je pro tělo samozřejmě škodlivé (podílí se na tom zejména sodík, který je součástí molekuly kuchyňské soli). U Vás však vlivem léků, které užíváte, dochází ke zvýšenému vylučování sodíku. Škodlivý mechanismus působení sodíku (soli) se tedy nemůže uplatnit.

Jistou možností jak upravit hladiny sodíku by byla změna Vaší antiepileptické léčby. Tuto možnost vidím ale pouze jako hypotetickou, neboť užíváte trojkombinaci antiepileptik a to svědčí o tom, že epilepsie je obtížně zvladatelná. Přesto je možné se na toto zeptat Vaší ošetřující neuroložky.

S pozdravem

Mgr. Helena Šťastná Koblihová

Ústav lékového průvodce

 

vloženo 14.03.2016 20:32:39

Otázka:

Beru léta Omnic, teď Tamsulosin a výsledek je, že nepomáhá a mám jít se zvětšenou prostatou na operaci, což moc nechci. Teď jsem dostal ProstaXin z Norska, který docela pomáhá. Když ho budu brát, nebudu muset na operaci? Co mi pomůže víc a není oerace v 66 letech nebezpečná? varují též před ztrátou sexuálního života.,co myslíte? Děkuji.

Vážený pane,

Základem léčby benigní hyperplazie prostaty (zvětšená prostata, zkratka BHP) je užívání leků. Užívají se dvě základní skupiny léků. První působí na hladkou svalovinu hrdla měchýře a prostaty (sem patří Tamsulosin resp. Omnic, který jste užíval). Druhá skupina jsou léky zmenšující velikost prostaty (účinné látky finasterid nebo dutasterid). Léky z obou skupin je možné užívat i v kombinaci. Doporučila bych Vám konzultovat s ošetřujícím lékařem, jaké jsou další možnosti léčby BHP a zda by pro Vás nebyly vhodné jiné léky.

Rovněž je možné užívat i rostlinné preparáty, mezi něž patří Vámi zmiňovaný ProstaXin. Jejich účinnost je dána spíše historickou zkušeností než klinickými studiemi. Nedá se říci, zda se při jejich užívání vyhnete operaci.

O nutnosti operačního řešení musí rozhodnout Váš ošetřující lékař. Samozřejmě operační řešení není bez rizika a může dojít mj. k poruchám erekce.

Pokud byste měl zájem přečíst si o problematice benigní hyperplazie prostaty více, je velmi pěkně zpracována na stránkách TH kliniky viz

http://www.urologie-th.cz/zvetseni-prostaty/

S pozdravem

Mgr. Helena Šťastná Koblihová

Ústav lékového průvodce

vloženo 04.07.2016 15:24:16

Otázka:

budu absolvovat vyšetření hrudníku (plic) na CT. Je třeba se nějak speciálně připravit (strava, pitný režim)? Děkuji

Před vyšetřením hrudníku (plic) bez podání kontrastní látky není nutná žádná speciální příprava. Pokud by se jednalo o vyšetření s kontrastní látkou je postup následující: Pacient přichází nalačno (lační alespoň 4 hodiny), stejnou dobu nekouří. Tekutiny však přijímá po celou dobu v dostatečném množství.

Premedikace: Antialergická příprava u pacientů s jakoukoliv alergií kortikoidy – Prednison 20mg 12, 6 a 2 hodiny před vyšetřením (případně lze použít jiný antialergický lék). Pokud pacient nemá tuto premedikaci a je třeba podat kontrastní látku, lze před její aplikací podat do žíly jednorázově 200mg Hydrocortizonu (např. u akutních stavů). V případě léčby cukrovky (diabetu mellitu) léky - antidiabetiky, je vhodné tyto léky ze skupiny Biguanidů na 24 hodin před vyšetřením vysadit. Jedná se především o léky pod označením ADIMET, AVANDAMET, DIAPHAGE, GLIBOMET, GLUCOVANCE, GLUFORMIN, LANGERIN, METFIREX, METFOGAMMA, METFORMIN, SIOFOR, STADAMET, GLUCOPHAGE.

Podrobněji je o CT vyšetření pojednáno např. na webu Nemocnice Na Homolce, viz https://www.homolka.cz/cs-CZ/oddeleni/radiodiagnosticke-oddeleni-rdg/nase-sluzby/ct.html

Helena Šťastná Koblihová

vloženo 03.10.2016 12:48:06

Otázka:

Je mi 67 let a 3 roky se léčím s epilepsií. Bral jsem Orfiril long 300 1-0-1. Měl jsem do března t.r. asi tři záchvaty. Od března se můj stav zhoršil, záchvaty byly 1 až 2x měsíčně, vždy v noci. V červenci mi lékař zvýšil dávku na 500 1-0-1. 6.září jsem měl v průběhu noci 3 záchvaty a lékař změnil dávkování na 1000 0-0-1. Nikdo mi není schopen vysvětlit, jak se účinná látka vylučuje a jestli tím, že dostanu najednou vyšší dávku léků, se jí na začátku vyloučí víc. A také by mě zajímalo, když si vezmu 2 balení Orfirilu 500 je to stejné jako 1 balení Orfiril 1000. Děkuji

Vážený pane,

Orfiril Long obsahuji účinnou látku valproát sodný (resp. kyselinu valproovou). Nástup plného účinku léčiva lze v některých případech očekávat až po 4-6 týdnech podávání. Je třeba zdůraznit, že hladinu kyseliny valproové v organismu může ovlivnit užívání celé řady léků. Bez znalosti všech léků, které užíváte, však nemůžu tento problém relevantně posoudit. Z krve je možné stanovit hladinu kyseliny valproové a určit, zda je dávka léku dostačující.

Účinná látka se v těle intenzivně metabolizuje v játrech a metabolity jsou vylučovány ledvinami (70-80 %) a stolicí. Valproát je léčivo, které se vysokém procentu váže na bílkoviny krevní plazmy. Pokud se zvýší plazmatické koncentrace (tj. podá-li se vyšší dávka léčiva), snižuje se podíl vázané látky, tzn. více léčiva je k dispozici pro metabolismus a více se ho i vyloučí. Orfiril long je tableta s prodlouženým uvolňování tzn. 2 tablety Orfirilu long 500mg nejsou ekvivalentní jedné tabletě Orfirilu long 1000 mg.

S pozdravem

Mgr. Helena Šťastná Koblihová

Ústav lékového průvodce

vloženo 31.10.2016 18:27:33

Otázka:

Dobrý den, prosím o radu. Je mi 76 let. Léčím se, diagnoza: hypertenze kompenzovaná, fibrilace síní ICHS chronika, užívám také warfarin. V roce 2012 jsem prodělala herpes zoster. 1) Mohu pásový opar dostat znovu? 2) je pro mne vhodné očkování proti pásovému oparu? Děkuji za informaci. EK"

Váženu paní,

Recidiva (= opětovné objevení/vzplanutí nemoci) pásového oparu se objevuje u cca 5 % nemocných, kteří pásový opar již prodělali. Některé zdroje uvádí rozmezí 1-8 %.

Očkování je zcela jistě vhodné, neboť tím snížíte pravděpodobnost recidivy onemocnění, resp. pokud byste pásový opar znovu dostala, nebude mít onemocnění tak závažný průběh.

Vakcínu si pacient hradí sám, cena se pohybuje kolem 3 000 Kč. Většina zdravotních pojišťoven na toto očkování částečně přispívá ze svých fondů prevence.

S pozdravem

Mgr. Helena Šťastná Koblihová

Ústav lékového průvodce

  ‹ Předchozí  1  2  3  4  5  Další ›    
Omlouváme se, ale registrace v tuto chvíli není možná, z důvodu řešení Souhlasu o poskytování osobních údajů – registrace bude opět možná od září 2018. Děkujeme za pochopení!
Předpověď počasí
Středa Čtvrtek Pátek
Polojasno
30°C /15°C
Dešťové přeháňky
30°C /18°C
Bouřky
26°C /19°C

REKLAMA
Portál - kniha Hry a trénink Paměti

Logo Ministerstvo práce a sociálních věci Logo Život90
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace