REKLAMA

Josef Jonáš - Miroslav Légl - Jiří Kuchař Pozor, sůl!

 

Josef Jonáš - Miroslav Légl - Jiří Kuchař /Pozor, sůl!

Proč konzumujeme příliš mnoho soli, jak škodí našemu zdraví a co s tím můžeme dělat

Eminent 2016, 282 s.

 

 

Nikdo nepochybuje o tom, že kuchyňská sůl (chlorid sodný) je spolu s dalšími minerály a stopovými prvky důležitá pro správné fungování pochodů v organismu. Pokud ji však přijímáme ve větším množství, její účinek je naopak zdraví škodlivý.

 

Autoři poskytují zevrubný pohled na význam soli počínaje jejím složením, vznikem i výskytem, zajímavou historií a dále zejména na její používání a vliv na naše zdraví. Odpovídají na otázky, které jsou v současné době aktuální - proč je spotřeba soli stále několikanásobně překračována oproti množství, které je tělu prospěšné. O nepříznivých důsledcích nadužívání soli vypovídá i svědectví autora plk. Ing. Miroslava Légla, jemuž úplné omezení soli zachránilo život. Svoje zkušenosti zúročil také v úspěšných knihách Vaříme bez soli a Mezinárodní kuchyň bez soli a jiné chemie.

 

Možná se nám nebude na první pohled zdát, že sůl užíváme v tak velkém množství. Nejde totiž jen o dochucování doma vařených jídel, vyskytuje se jako konzervant v masných výrobcích, zejména v uzeninách, je v potravinách naložených ve slaných nálevech, v instantních polévkách a omáčkách, paštikách, slaném pečivu apod. Spíše nechvalně známou látkou je glutaman sodný, hojně používaný na zvýraznění chuti velké řady potravinářských výrobků.

 

„Čím více soli, tím méně sodíku se z organismu vylučuje. Sodík váže vodu, zvyšuje se krevní tlak, vznikají otoky. Brzdí se vylučování odpadních látek, především močoviny. Kvůli tomu se zhoršují ekzémy a bolesti kloubů," zdůrazňuje mimo jiné MUDr. Josef Jonáš. Čtenáře zaujmou další fundované informace o souvislosti soli s nadváhou a obezitou, cukrovkou, cévami, mozkem a srdcem, s otoky, imunitou, reprodukčním nebo močovým systémem atd. Příznivě bohužel nevyznívá ani vztah spotřeby soli a úmrtí na rakovinu žaludku.

 

Na druhou stranu nelze opomíjet léčebné vlastnosti soli, jíž se v knize zabývá celá kapitola. Prostor je věnován rovněž doporučením nutnosti změny, jak jí lze dosáhnout, a to včetně podrobného popisu uvedených typů diety.

 

Publikaci doplňuje obsažná bibliografie a abecední rejstřík. Určena je všem, kdo si chtějí udržet zdraví a svěžest při zachování optimální denní spotřeby sodíku, stejně tak i nemocným, kteří mají zájem o aktivní přístup k léčbě chorob v důsledku zvýšeného užívání soli.

 

 

Dana Vondrášková

 

(Publikováno 17. června 2016)

>>zpět
Omlouváme se, ale registrace v tuto chvíli není možná, z důvodu řešení Souhlasu o poskytování osobních údajů – registrace bude opět možná od září 2018. Děkujeme za pochopení!
Předpověď počasí
Pondělí Úterý Středa
Zataženo
0°C /-3°C
Oblačno
2°C /-3°C
Oblačno
1°C /-3°C

Portál - kniha Hry a trénink Paměti

Logo Ministerstvo práce a sociálních věci Logo Život90
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace